Bu araştırmanın 2 nedeni vardır.1

1. BRCA mutasyonu olan sağlıklı kadınlarda yumurtalık kanseri oluşmasını önlemek veya erken tanı koyulmasını sağlamaktır. Yumurtalık kanseri oluşmasını önlemenin en başarılı yolu 40-45 yaşlarında yumurtalıkların koruyucu olarak alınmasıdır. Buna risk azaltıcı cerrahi denir. Bu grup hastalarda uygulanacak diğer bir yol, bu kadınların uzun süre doğum kontrol tabletleri kullanmasıdır. Gen mutasyonu olan kadınların özellikle 30-35 yaşından sonra 6 aylık aralıklar ile kontrol edilmeleri önemlidir.1

2. Yumurtalık kanseri olan kadınlarda BRCA gen mutasyonu araştırmasının diğer önemli bir nedeni de hastalığın tedavisini planlamak ve uygun ilaç seçimini belirlemektir. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarda BRCA mutasyonu olan hastaların PARP inhibitörleri denen bir ilaç grubuna iyi cevap verdikleri gösterilmiştir. Bu tedaviler hedefe yönelik tedaviler olarak bilinir. Başka hedefe yönelik tedavilerin de bu grup hastalarda daha etkin olduğu bilinir.1

Yumurtalık kanseri tanısı alan her kadında, 45 yaş ve öncesinde meme kanseri tanısı alan her kadında ve birinci derece yakınlarında BRCA gen mutasyonu olan sağlıklı kadınlarda BRCA mutasyonu araştırılmalıdır.

UYARI

Bu sonuçlar, ankette girdiğiniz bilgilere göre oluşturulmuştur ve hayatınızın bir noktasında kansere yakalanacağınız veya yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Bu bilgiler, nelerin sizin meme kanseri riskinizi artırabileceğini ve bu riskleri azaltmak için neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olmak amacıyla güvenli kaynaklardan derlenmiştir. Burada sunulan bilgilerin bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmediğini unutmayınız. Kişisel meme kanserine yakalanma riskinize dair bilgi edinmek veya daha fazla bilgi almak için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz. İşbu Cevabı Gende Kontrol Sende anketi kapsamında sunacağınız verileriniz, anonim bir şekilde araştırma, planlama ve istatistik amaçları dahilinde Dernek tarafından kullanılacak ve işlenecektir.

Referanslar:

1. https://www.trsgo.org/files/toplum-icin/yumurtalik-kanserini-anlamak.pdf

2. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/

3. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/risk_factors.htm

4. https://www.cdc.gov/genomics/disease /breast_ovarian_cancer/genes_hboc.htm

5. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/prevention.htm

6. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/symptoms.htm

7. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/screening.htm

8. https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN%20Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf

9. https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/treatment.htm

10. https://www.trsgo.org/files/toplum-icin/yumurtalik-kanserini-anlamak.pdf

AstraZeneca'nın koşulsuz desteğiyle

© 2023 Türk Tıbbi Onkoloji Derneği. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede verilen bilgiler tanısal veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. Bu sitedeki bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.
TR-10781-2023-EKIM-ONKO